Kristillisdemokraatit arvopuolueena istuu hyvin lappilaiseen elämänmuotoon. Lappi alueena ja elinympäristönä on ainutlaatuinen. On jylhä, kaunis, puhdas luonto ja rauha, mukavan avoimia lappilaisia ihmisiä, vapautta elää ja kasvattaa lapsia luonnon läheisyydessä. Myös vanhuksilla on elämä virikkeellistä omissa tutuissa pihapiireissään. Kääntöpuolena ovat pitkät välimatkat, vaikeuksia palveluiden saatavuudessa ja työllistymisessä. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Voisi sanoa, että ne jotka haluavat elää Lapissa, ovat valinneet hyviä arvoja ja tinkivät samalla joistain mukavuuksista, joita etelässä asuminen heille tarjoaisi.

 

Lapissa tulisi tutkia ja kehittää opiskelu- ja elinmahdollisuuksia yhteistyössä koko Kalotti- ja Barentsin alueen kanssa palvelemaan ja edistämään pohjoisessa asumista. Emme saa Lapissa antaa periksi, vaan tarvitsemme ennakkoluulotonta kokeilua ja innovatiivista ajattelua sekä järkiperäistä kustannusten laskentaa ja tämän lisäksi rakkautta Lappiin ja pohjoiseen Vain sitä kautta muuttotappiot kääntyisivät paluumuuttoon, joka on myös tavoitteemme.

 

PK-yrittäminen olisi ominaisinta Lapille, joten sen ideointia, yrittäjien yhteistyötä ja tukemista olisi kehitettävä voimakkaammin. Luonto on paitsi viihtyisä elinympäristö, myös elinkeinojen antaja. Luontoa pitäisi hyödyntää saamiemme ohjeiden ”viljellä ja varjella maata” mukaisesti, eli .luonnon suojelussa ei saisi mennä niin äärilaitaan, että eläminen käy mahdottomaksi. Lapin alueella tehdään mineraalitutkimuksia, tulokset pitäisi analysoida siltä pohjalta että mikä olisi niiden työllistävä vaikutus ja mikä taas luontoa saastuttavaa ja siitä haettava sopivaa kompromissia. Samoin tulisi vesivoimaa ja metsäalueita hyödyntää ja lisäksi niin, että energian myyntitulot jäisivät Lappiin.

 

Lapin elinolosuhteiden kehittäminen kristillisten arvojen suuntaisesti lisäisi kaikkinaista hyvinvointia. Aikanaan Lestadiuksen jäljiltä Lapin ihmisten elämä kohentui ja muuttui elinvoimaiseksi ja se on kantanut mukanaan siunausta tähän saakka.
Samaa Jumalan antamaa alkuvoimaista herätystä tarvittaisiin tänäkin päivänä. Meillä kristillisillä on toivo jo tässä elämässä ja se kantaa myös läpi kuoleman taivaallisiin saakka.

Sen toivon sisäistänyt ei voi jäädä passiivisena paikalleen, vaan alkaa etsiä ratkaisuja omaan ja lähimmäistensä, sekä asuinalueensa elämään. ”Rukoile ja tee työtä” – mottoa noudattaen avautuu uusia näkymiä ja löytyy ratkaisuja.

 

Parannetaan Lappia yhdessä ”tärkeimmistä tinkimättä”!

 

Erkki Helistekangas
KD Lapin piirin puheenjohtaja, eduskuntavaaliehdokas